Wie ben ik?

Mijn naam is René van der Kroon, ik ben 25 jaar oud en ik woon in Baarn. De liefde voor films en schrijven begon al vroeg. In februari 2008 kreeg ik bij de lokale krant FlevoPost in het katern JoJo (JongerenJournalisten) de kans om te schrijven over onderwerpen van mijn keuze. Vaak ging het over films, maar ik heb mij ook veel laten zien in de muziekwereld. Door de groeiende passie voor beiden begon ik op het gebied van films in hetzelfde jaar als redacteur bij FOK! en in januari 2009 ging ik op het gebied van muziek van start bij 3voor12/FLEVOLAND.

Studie en FOK!
In september 2008 ben ik begonnen met de opleiding HBO Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Tijdens deze studie heb ik vanaf het eerste leerjaar veel met film, televisie en radio te maken gehad door alles te analyseren en zelf uit te voeren. De studie heeft mij inzicht gegeven in de wereld van media en taal, met De studie HBO Journalistiek heb ik als Bachelor in Communications in juni 2012 behaald met als afstudeerrichting Mediaproductie en de specialisaties Verhalen (poëzie en literatuur) en Recenseren.

FOK!
In februari 2008 ik als redacteur begonnen bij de website FOK!, waar in 2010 ben ik gepromoveerd tot eindredacteur van FOK!. In 2012 heb ik samen met enkele andere redacteuren de website FOK!film opgericht, een speciale filmsectie voor en door filmfans. In de jaren dat ik aan het roer van FOK! stond heb ik mij met name gericht op de bioscooprecensies en achtergrondverhalen over films. Niet alleen schreef ik zelf veel artikelen, recensies en had ik tientallen interviews, maar ik nam ook de leiding over een team met enthousiaste vrijwilligers.

KRO
Na een stageperiode bij gamewebsites Gamer.nl en InsideGamer.nl (2011) en een tweede stage bij het programma KRO: De Rekenkamer (Dahl TV/Blazhoffski) (2012) ben ik ruim een jaar werkzaam geweest bij de KRO als internetredacteur van de programma’s KRO's Keuringsdienst van Waarde en KRO: De Rekenkamer. Hier was ik verantwoordelijk voor alle uitingen op de website en op alle social media-kanalen vooraf, tijdens en na de desbetreffende uitzending. Mijn hoofdtaken waren het altijd actueel houden van alle online platformen, interactie met oude en nieuwe kijkers van het programma en proberen om met originele content uniek te zijn op de markt. Verder zocht ik als 'De Rekenmeester' ingezonden kijkersvragen uit en gaf via de website van KRO: De Rekenkamer een antwoord. Naast het werken voor de twee genoemde programma's ben ik verder betrokken geweest bij Boer Zoekt Vrouw, KRO's Ode aan de Doden en het internetitem KRO's Film van je Leven.

Filmindustrie
Na de KRO ben ik door mijn passie voor films begonnen bij MeerRadio, waar ik bijna anderhalf jaar in samenwerking met de dj's van MeerInformatief een wekelijks filmitem heb opgezet en uitgevoerd. Daarnaast schreef ik ongeveer negen maanden jaar bij de filmwebsite Filmpjekijken.com, waar ik mij voornamelijk heb gericht op de kleine filmreleases in Nederland. Maar mijn passie voor films heeft mij ook gestuurd naar de functie van Online Marketing Coördinator bij JT Bioscopen. Hier ben ik sinds juni 2013 verantwoordelijk voor onder meer het schrijven en beheren van alle content op de website en social media-kanalen. Niet alleen het actueel houden van de website is belangrijk, maar ook de sociale interactie via Facebook, Twitter en e-mail is hier een zeer belangrijke factor. Naast deze taken ben ik verder onder meer verantwoordelijk voor de vormgeving van online en offline uitingen, het bijhouden van statistieken, het ondersteunen van theatermanagers en -assistenten in de online wereld. Dit vereist niet alleen een dagelijkse hoeveelheid stressbestendigheid, maar ook een flinke dosis creativiteit.

Hobbyprojecten
Naast de eerder genoemde opleiding, werkzaamheden en huidige baan ben ik op privégebied niet stil blijven zitten. Zo ben ik goed op de hoogte van recente bioscoopreleases, bekijk ik bijna dagelijks een film uit mijn enorme dvd-verzameling, op tv of in de bioscoop en hou ik scherp de ontwikkelingen in de wereld van film en (nieuwe) media in de gaten. Verder ben ik altijd bezig aan meerdere scenario's en een speciaal themaboek, waarover ik hopelijk binnenkort meer kan berichten.